Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Progressive? To interlaced for broadcast

Progressive? To interlaced for broadcast 23 Oct 2018 11:32 #97485

Hi Gents,

I got a very strange problem.

For this episode we filmed with 2 different cameras.
FS7 + PMW 400

Final cut says that both clips are 1920 X 1080 25 I

Everything runs perfectly in FCP X.
But when i export the FS7 footage to proress or MPEG IMX 422 MXF for broadcast then i see some kind of interlaced problem. See problem here:


When i export it to progressive then both runs smooth. I am thinking the metadata is wrong and the footage is progressive? Original footage can be found here: we.tl/t-rvPKEe14Vf

I still don't know what the exact problem is... And i don't now how to fix it...

PS: Never had such a problem like this.

Kind Regards,

Silvestre Rebel
Last Edit: 23 Oct 2018 11:42 by silvestre.rebel.
The administrator has disabled public write access.

Progressive? To interlaced for broadcast 23 Oct 2018 11:50 #97486

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 2591
  • Thank you received: 340
  • Karma: 32
I've opened it in Handbreak, VLC, MediaInfo, FlipPlayer and others, all say 25 fps. Seems they are all reading 25p. QT player tells me it is AVC-Intra 1080i25, but playback rate states 25. AVC is a wacky codec, I'm not very fond of it, so I'm going to say this is 50i but reads as 25p playback. I'd treat it was 25p.

Bringing it into FCPX and treating it as 25p, export as 25p, I see clean video. I'd just stick with that.
The administrator has disabled public write access.

Progressive? To interlaced for broadcast 23 Oct 2018 11:55 #97487

Thank you for searching, i thought that too...

Is there any way how i can deliver this in a proper way for broadcast? They accept only Interlaced.
(Its for dutch television)...
Last Edit: 23 Oct 2018 12:00 by silvestre.rebel.
The administrator has disabled public write access.

Progressive? To interlaced for broadcast 23 Oct 2018 12:25 #97488

  • Tom Wolsky
  • Tom Wolsky's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 4204
  • Thank you received: 673
  • Karma: 109
It's interlaced. MediaInfo says it's top field first. But it's some weird kind of interlacing, MBAFF. Don't know. The scan lines look exceptionally thin, way more than there should be in simple two field 1080i.. Don't think FCP is handling it correctly. The exported ProRes MXF doesn't show any scan lines at all, not even the super thin ones of the original. The exported MXF is technically interlaced even though the scan lines aren't visible. MediaInfo reads it as interlaced, top field first.
The administrator has disabled public write access.

Progressive? To interlaced for broadcast [SOLVED] 23 Oct 2018 13:21 #97489

I found a solution myself:

Downloaded: Sony Catalyst.
Exported to proress from there.
Delete all video in finder.
Relink video file 1 by 1 with new files.

Now its good.

I guess its a FCP X bug....

I tried it with final cut pro x to make optimize media (which is proress too) but that gave the same issue.
Last Edit: 23 Oct 2018 13:22 by silvestre.rebel.
The administrator has disabled public write access.

Progressive? To interlaced for broadcast 23 Oct 2018 20:32 #97499

  • PO
  • PO's Avatar
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 31
  • Thank you received: 3
  • Karma: 0
Hi there. I deliver for broadcast. All my footage is progressive, not acceptable to the broadcaster so I just deliver from an interlaced timeline (project) No problem
The administrator has disabled public write access.